Idén a Barabás melletti Kaszonyi-hegyen 2010. után ismét megrendezésre kerül az őszi madárvonulás-kutató és gyűrűző tábor.

 

Ehhez keresünk gyűrűzőket és segítőket egyaránt, főleg az augusztus végi-szeptember eleji hetekre.

 

Időpont:
2013. augusztus 19 - november 3.

Helye:
Barabás község határában elterülő Kaszonyi-hegyen, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben.


A szabad időpontokat az alábbi linken tekinthetitek meg:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjhCZVoBLenBdFVXYmp2b0F3VHc3bG4zMDNlbE1DRkE#gid=0


A tábor célja a hegy természeti értékeinek, madárvonulásban betöltött szerepének bizonyítása, adatgyűjtés a természeti értékek megóvásához, utánpótlás nevelés, valamint adatgyűjtés a természetvédelmi szempontból nem kívánatos beruházások miatt.

Az évek során 103 faj több mint 45 000 egyedét fogtuk meg. Fogtunk vissza külföldi gyűrűs madarakat Svédországból, Észtországból, Lengyelországból, Izraelből és több mint 20 külföldi megkerülésünk is volt, a legtávolabbiak Portugáliából és Dániából. Több érdekes és egy faunára új faj került elő a táborunk alatt. 2000-ben többek közt fogtunk egy vastagcsőrű füzikét (Phylloscopus schwarzi), mely új magyarországi fajnak számított), és egy királyfüzikét (Phylloscopus proregulus), mely második megfigyelés és első kézben tartás volt akkor Magyarországon). 2003-ban pedig egy vándorfüzikét (Phylloscopus inornatus), mely hatodik magyar adat volt. 2005-ben örvös rigót (Turdus torquatus), mely tizenegyedik hazai gyűrűzés volt. 2006-ban ismét fogtunk egy királyfüzikét.
A táborok részleteiről további e-mailben vagy telefonon szívesen adunk tájékoztatást:
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefonon: +3670 2361295