Megbecsülni sem lehet, hogy az elmúlt évtizedekben a nagyüzemi gyümölcstermesztés térnyerésével hány régi gyümölcsfajta merült feledésbe. Ezek megóvása és továbbörökítése közös felelősségünk. A Helyipiac.hu Egyesület egyedülálló kezdeményezésbe fogott. Szatmár-Bereg területén létrehozott 10 “Édenkertet”, őshonos és tájfajta gyümölcsökből.

 

 

 

 

Táji adottságokhoz alkalmazkodó gyümölcsfajták megőrzése és hasznosítása

 

Megbecsülni sem lehet, hogy az elmúlt évtizedekben a nagyüzemi gyümölcstermesztés térnyerésével hány régi gyümölcsfajta merült feledésbe. Ezek megóvása és továbbörökítése közös felelősségünk. A Helyipiac.hu Egyesület egyedülálló kezdeményezésbe fogott. Szatmár-Bereg területén létrehozott 10 “Édenkertet”, őshonos és tájfajta gyümölcsökből. A kertek hivatottak az olyan egykor ismert, de mára elfeledett gyümölcsfajtákat megőrizni, mint a Batul vagy a Sándor cár alma, a Citromkörte, vagy a Pándy meggy, hogy csak néhányat említsünk a 31 különleges gyümölcsfajta közül. A tevékenység 2013. áprilisában indulhatott el és a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósult meg.

A kertek fenntartói jellemzően a református egyházak, képviselőik a programban gyümölcsész és gyümölcsfeldolgozó képzéseken vettek részt. A templomok mellett lévő kertek amellett, hogy hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, alkalmasak a turisták érdeklődésének felkeltésére is. A program határozott célja a régi fajták termesztésbe való visszavezetése és a fenntartható gazdálkodás ösztönzése, valamint a gyümölcsfeldolgozó hagyományok átörökítése.

A kertek nyilvánosak és látogathatóak, beépíthetőek a környezeti nevelési programba. A Helyipiac.hu Egyesület szervezésében idén nyáron lezajlott gyermektábor középiskolásokat ismertetett meg a kertekkel, a régi gyümölcsfajtákkal és a gyümölcsfeldolgozás hagyományaival. Azonban a kertekről és gyümölcsfáiról való ismeretek azok számára is elérhetőek, akiknek nincs módjuk személyesen ellátogatni a térségbe. A www.edenkertek.hu című weboldal segítségével nem csak tudást szerezhetnek, de lehetőségük van örökbe is fogadni ezeket a különleges gyümölcsfákat, ezen a módon is hozzájárulva a kertek fenntarthatóságához, ismertségük növeléséhez. A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósult program 2014.06.30.-án zárult, de bízunk benne, hogy eredményei hosszú távon hozzájárulnak az agrobiodiverzitás megőrzéséhez.

 

Méhész Zsuzsa
Turizmus és marketing tanácsadó
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 20 417 4188