A magyar hagyományos étkezésben megvoltak azok a téli vitaminpótlók, amelyekkel át lehetett vészelni ezt az időszakot, csak hajlamosak vagyunk róluk megfeledkezni ebben a túltermelésben szenvedő, mindent a fogyasztóra tukmáló világban. Igen egyszerű ételekkel, egyszerű módszerekkel sok-sok vitamint és immunerősítőt vihetünk szervezetünkbe... Cikk a Süvöltő 2007/01. számából.

 

 

 

 

Természetes vitaminpótlás

A naptári tél vége felé járunk, sokan telve disznótoros étkekkel, és vágyakozva valami könnyebb, egészségesebb étel után. Egy dokumentumfilmben láttam, hogy egy Romániában élő, szegény magyar asszony nem panaszkodik, bár nagyon szerény körülmények között él, egyszer az életben megkóstolna egy narancsot…

… A mi életünkben ebben már nincs semmi különös, bármikor ehetünk déligyümölcsöt.

Ilyenkor nem érik semmilyen gyümölcs, nem szedhetünk a kertünkben salátát, paprikát, mégis, szinte bármihez hozzájuthatunk. Pár hete (az írás 2007 elején íródott) köztudomásra került jónéhány negatív példa, amikor a vett mintákban nemhogy találtak egészségre ártalmas vegyszereket, de az engedélyezett határérték többszöröse is kimutatható volt egyes esetekben. Bár a magyar minták között is előfordul időnként problémás eset, általában elmondható, hogy a hazai termékek sokkal megbízhatóbbak a külföldieknél.

Nem győzzük elégszer hangoztatni, mennyire fontos az idénygyümölcs, -zöldség választása, és hogy azok közül is a magyart válasszuk. Ez ugyanis biztosan nem utazott több ezer kilométert (így kevesebb kerül a környezetbe a klímaváltozásért is felelős széndioxidból, nitrogén-oxidból, metánból), megbízhatóbb, földrajzi helyzetünkből adódóan zamatosabb, és a termelő is könnyebben visszakereshető.

Miért kellene télen is friss paradicsomot enni?

A magyar hagyományos étkezésben megvoltak azok a téli vitaminpótlók, amelyekkel át lehetett vészelni ezt az időszakot, csak hajlamosak vagyunk róluk megfeledkezni ebben a túltermelésben szenvedő, mindent a fogyasztóra tukmáló világban. Igen egyszerű ételekkel, egyszerű módszerekkel sok-sok vitamint és immunerősítőt vihetünk szervezetünkbe.

Ezúttal néhány zöldségfélét mutatok be:

Fekete retek: az esti órákban fogyasszuk! Magas C-vitamin tartalma mellett értékesek antibakterilális, gombaölő hatású mustárolaj-glikozidjai. Köhögésre, torokfájásra is jó: a retek közepébe kaparjunk üreget, tegyünk bele mézet, állítsuk bele valamibe, hogy ne folyjon ki a méz. Kb. 1 nap alatt híg lé lesz a mézből, és sok vitamint vesz át a retektől. Ezt kanalazzuk ki!

Káposzta: nyersen, savanyítva és főve is nagyon egészséges. Számos nélkülözhetetlen anyag található benne: kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, illetve sok A, B, és U vitamint tartalmaz. Külön kiemelendő C vitamin, jód-, klór-, kéntartalma! Kutatások szerint rákellenes tulajdonságú táplálék, és egyes emésztőszervi problémákra is jó hatása van.

Mogyoró: sok élelmi rostot és jó, azaz telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A legmagasabb réztartalmú élelmiszerek közé tartozik, és jó pár fontos vitamint is kapunk fogyasztásával: jelentős B1, B2 , C, H és E vitaminforrás, emellett van benne kálium és kalcium is.

Cékla: tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként, A, B és C vitaminokat. Finom salátákat lehet belőle készíteni, a leve pedig jól jön a náthás, influenzás időszakban.

Sárgarépa: értékes zöldség magas béta-karotin (az A vitamin elővitaminja) tartalma miatt, mely véd a szabad gyökökkel szemben, emellett C vitamin is van benne. Jelentős élelmi rost tartalma is, rendszeres fogyasztása jó hatással van az emésztésre, különösen főve. Számtalan ételben szerepel, így igen változatosan készíthetjük el.

Csírák: érdemes magvakat csíráztatni, hiszen így télidőben is bármikor könnyen termelhetünk magunknak értékes, vitamindús, frissességet nyújtó, finom zöldségeket, melyeknek szintén fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében, és különböző betegségek megelőzésében. Némelyik pár nap alatt ehető, némelyikre több napot is várni kell, de megéri. Gazdag A, B, C, D, K, E vitamin és ásványi anyag (pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium) források, és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak. Különböző magvakat csíráztathatunk, például búzát, lucernát, vörösherét, babféléket, mustármagot, napraforgót, zsázsát. Csíráztató tálat vásárolhatunk is, ennek kezelése nagyon egyszerű, de pl. nedvesen tartott itatóspapíron is próbálkozhatunk, magvakat pedig a bioboltokban szerezhetünk.

Téli gyümölcsigényünket kielégíthetjük almával, körtével, és a gondos háziasszonyok által eltett befőttekkel. Aztán majd ha jön a hónapos retek, újhagyma, saláta, málna, eper ideje, igazán az újdonság erejével fognak hatni, és sokkal nagyobb élményt fognak nyújtani, mintha folyamatosan vásárolnánk szezonon kívül is.

Kolos Lívia írása a Süvöltő 2007/01. számából.

Ezúton is várjuk receptjeiket ,tippjeiket kiadványunkba. - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Támogassa munkánkat,
fizessen elő Süvöltő c. folyóiratunkra!!!

Kiadványunk a facebookon...


Örömmel fogadjuk adója 1%-át 2013-ban is természetvédelmi kampányainkra és szemléletformáló tevékenységeinkre!
Adószámunk: 19214555-2-15
Köszönjük segítségét!