A Millenáris Park ad otthont a július 21-én kezdődött Zöld Krajcáros Termelői Piac és Fesztivál idei nyári rendezvényeinek, melyet az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szervez. A tíz napos fesztivál különlegessége, hogy naponta más-más civil szervezettel találkozhatnak a látogatók. A résztvevő egyesületek, szervezetek saját tevékenységük bemutatásán keresztül ismertetik meg a látogatókkal a mindennapjainkba bevezethető környezettudatos fortélyokat.

Összesen 10 civil szervezet csatlakozott a rendezvényhez: az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület mellett a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Humusz Szövetség, az Ökoszolgálat Alapítvány, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, az E-misszió Egyesület, a Magosfa Alapítvány, a ZÖFI, a GATE Zöld Klub, és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége lesznek az egyes témanapoknak házigazdái. A fesztivál fő üzenete a helyi termékek fogyasztása, a környezettudatos életmód és szemlélet, s mindezek gyakorlati alkalmazása a hétköznapokban .

 

A programok között található „biokonyhászat árokparti növényekből, nyári ízek télen napenergiával, kozmetikum bemutató és kence-keverde a népszerű Lukrécia Kencéi bloggertől. Bemutatkozik a hazai Slow Food mozgalom, az érdeklődők megismerkedhetnek a szalmaház-építéssel, vagy a Bringakonyhán megjavíttathatják a helyszínen a kerékpárjukat.

A nyári rendezvény­sorozat minden napján helyi termelők kínálják bio és helyi élelmiszereiket, melyek felhasználásával ebédidőben a gasztronómiai élvezetek hívei találnak kedvükre valót. A fesztivál séfje a helyszínen árusító termelőktől összegyűjtött alapanyagokból készít kóstolót a résztvevők számára.

A házigazda szervezetek játékos, gyermekek számára is élvezhető formában mutatják be a zöld életmód alapköveit, Naponta több alkalommal rendeznek a kicsiknek szóló programokat, emellett minden korosztálynak élvezetes szórakozást ígér a Zöld Krajcáros Játék. A logóval és tájékoztatóval megjelölt helyeken vidám, környezettudatos, szellemes feladatokat kell végrehajtani. Ha sikerül teljesíteni a feladatot, jutalmul egy csillogó Zöld Krajcárt kapnak. 5 zöld krajcár az információs pultnál tombolaszelvényre váltható be. Minden nap értékes, környezetbarát termékeket sorsolnak ki, valamint naponta egy kerékpárt!

Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke véleménye szerint kiemelten fontos, hogy a fővárosban is a próbáljunk a környezetünkre odafigyelve élni: -„szeretnénk előmozdítani, hogy egyre többen használják a kerékpárt a mindennapokban, szaporodjanak a balkonkertek az erkélyeken és egyre többen alkalmazzák a környezetbarát praktikákat otthonukban.”

 

A fesztivál programja és további információk a www.zoldkrajcaros.hu oldalon találhatók.

 

További információ:
Papp Nóra
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

tel.:+36 30 500-2738