Tartalomjegyzék

MÁRCIUS 22. - A VÍZ VILÁGNAPJA

Cikk a Süvöltő 2011/04. számából...

 

 

Az ivóvíz becsületéért

Az ivóvíz fogyasztására kívánom felhívni a figyelmet.


Jó néhány kémiaórát kezdtem a következőképpen: a számunkra létfontosságú anyagokat, vitaminokat milyen csoportra oszthatjuk egy fizikai tulajdonság alapján?

Erre szinte mindenki egyszerre válaszolt igen helyesen és lelkesedéssel: zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok vannak.

Ekkor kértem őket, ez utóbbit ismételjék el még egyszer. Kissé elbizonytalanodtak az én kiegészítésemre, mely így szólt: tehát VÍZBEN és nem kólában oldódó vitaminok ismeretesek.

Ezek után feltettem a logikusnak ítélt kérdést: milyen gyakran és mennyi vizet, csapvizet isztok naponta? Nem ért váratlanul a megdöbbentő válasz. Ugyanis már több éve felfigyeltem az iskolai büfé előtt kígyózó sorokra. Legtöbben üdítő itallal a kezükben távoztak, míg a folyosókon elhelyezett „itatók” lassan elrozsdásodtak a ritka használattól.

Csak a múlt század (XX. század) utolsó éveire visszagondolva, tanulóim a vízcsap körül vártak sorukra. – Jót ittam a hideg,t iszta csapvízből – mondták elégedett mosollyal az arcukon. Akkor ez természetes volt. Soha nem gondoltam, hogy egyszer ez másképp lesz.

Miden képzeletet felül- vagy alulmúl, milyen térfogatú cukrot és mesterséges savakat tartalmazó vizes oldatokat fogyasztanak fiataljaink.

Ezúton is felhívom az olvasó figyelmét, tudatosan olvassák el az üdítős dobozok, flakonok oldalán található feliratokat. „Hála” a kémia sokoldalú fejlődésének, már minden gyümölcs aromáját elő lehet állítani mesterségesen.

Így készülnek a legkülönbözőbb GYÜMÖLCS – alatta pici betűkkel – ízű üdítőitalok. A nagy mennyiségű cukor elnyomja az oldat szervezetünk számára tömény savtartalmát. Ez utóbbi a fogzománcot is komoly mértékben károsítja.

Becsüljük meg az ivóvizet, melynek elegendő az oldott anyag tartalma szomjunk oltásához!

Bátran fogyasszuk a csapvizet, amivel nem csak saját szervezetünk hasznára teszünk, de egyúttal kevesebb csomagolóanyagot (PET-palackot, alumínium dobozt) juttatunk a szemétbe!

Dr. Szőke Lajosné

E-misszió Egyesület - tag

 

Támogassa kiadványunkat, munkánkat, fizessen elő kiadványunkra, legyen szponzora a Süvöltőnek!


Örömmel fogadjuk adója 1%-át 2012-ben is természetvédelmi kampányainkra és szemléletformáló tevékenységeinkre!

Adószámunk: 19214555-2-15

Köszönjük segítségét!