…  Mindeközben az európai politikusok és a lakosság is hajlamos alulbecsülni egy olyan erőforráscsökkentő eszközt, amely akár évi 250 000 Ft-tal is csökkentheti egy magyar háztartás kiadásait, úgy, hogy képes a gazdaság élénkítésére is. E különleges, mégis sokszor hanyagolt eszköz az energiatakarékosság. A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata is az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.

 

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége
Budapest, 2011. december 15.

Az energiatudatosság körülvesz – az MTVSZ multimédiás pályázata

Általános beszédtéma, különösen a téli fűtésszezon idején, hogy meddig nyújtózkodhatunk  a jelenlegi energiakészleteink terhére.  Mindeközben az európai politikusok és a lakosság is hajlamos alulbecsülni egy olyan erőforráscsökkentő eszközt, amely akár évi 250 000 Ft-tal is csökkentheti egy magyar háztartás kiadásait, úgy, hogy képes a gazdaság élénkítésére is. E különleges, mégis sokszor hanyagolt eszköz az energiatakarékosság. A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata is az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.


Az európai döntéshozók hozzáállásáról sokat elmond, hogy folyamatosan húzódik a 20%-os energiatakarékossági célszám kötelezővé tétele, az EU pedig eddig alig felét teljesítette a korábban önkéntesen vállalt 20%-os célnak.

Az Magyar Természetvédők Szövetsége korábbi lakossági kutatásaiból kiderül, hogy a magyaroknál az energiatakarékossági hajlandóság nagyban múlik a pénzügyi háttértámogatásokon. Megfelelő állami támogatás esetén a lakosság 42%-a feltételek nélkül, további 17%-uk feltételekkel hajlandó lenne jelentős összeget energiatakarékos beruházásokra fordítani, ebből 37%-uk akár havi 16 ezer Ft-nál többet is áldozna azért, hogy a beruházással csökkenjen energiafogyasztása és ezzel a kiadása.(1)

Emellett azonban fontos lenne, hogy az emberek jól ismerjék a hathatós energiatakarékossági lépéseket, és hajlandóak legyenek a változtatásra. Ezért a pályázat időtartama alatt az Magyar Természetvédők Szövetsége webes felületein olyan energia-tippeket nyújt, amelyek túlmutatnak a már szinte mindenki által ismert „használj energiatakarékos izzót” tippeken.

Karácsonyi ajándékozási és energiatakarékossági tippek és a pályázat felhívása: www.mtvsz.blog.hu

További információ:
Botár Alexa, éghajlatvédelmi programvezető, 1/216-7297, 70/340-91-42, alexa(kukac)mtvsz.hu
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, 1/216-7297, 20/9-454-808, dora.szilvia(kukac)mtvsz.hu


(1) Környezettudatossági felmérés, 2010. december, Budapest és Pest megye

--