Aggasztónak látjuk az USA és más fejlett országok álláspontját a durbani ENSZ klímacsúcson. Szorgalmazzuk, hogy a csúcs ne engedje a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásának megtorpedózását...

 

 

 

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai nemzetközi szervezet
Durban, Budapest, 2011. november 28.

Föld Barátai: a fejlett országok ne torpedózzák meg az éghajlatvédelem jogi kereteit a durbani klímacsúcson!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)  – a nemzetközi Föld Barátai zöldhálózat magyar tagja - aggasztónak látja az USA és más fejlett országok álláspontját a november 28. és december 9. között zajló durbani ENSZ klímacsúcson. A zöldhálózat szorgalmazza, hogy a csúcs ne engedje a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásának megtorpedózását.


A Föld Barátai szerint kiemelten fontos, hogy megegyezés szülessen a Kiotói Jegyzőkönyv második kötelezettségvállalási szakaszáról. A Jegyzőkönyv ugyanis jelenleg az egyetlen jogilag kötelező nemzetközi eszköz a fejlett országok üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzéseihez. [1]

„Természetesen az új szakasz minősége is számít: a tudománnyal és a felelősséggel összhangban a jelenleginél jóval nagyobb üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzések szükségesek – az EU esetében ez legalább 40%-os csökkentés 2020-ra –, veszélyes kiskapuk, mint. pl. a karbon kereskedés vagy kivásárlás (offsetting) nélkül. Az USA, Japán, Kanada és más fejlett országok igyekeznek megtorpedózni a Jegyzőkönyv kereteit és egy haszontalan, önkéntes felajánlási rendszerre akarják lecserélni” [2] – értékelte a helyzetet Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi programvezetője.

„Harmadsorban, a fejlődő országoknak - az éghajlatvédelmi cselekvéshez - a jelenleg felajánlottnál nagyobb, és újonnan jövő, azaz nem átcímkézett összegre van szüksége a Zöld Klíma Alapban. Ráadásul az Alapnak az ENSZ-en és nem a Világbankon keresztül kell futnia” – tette hozzá Botár Alexa.

„Számos fejlett ország a klímatárgyalásokat arra használja, hogy érvényesítse szennyező iparágai, multicégei és pénzügyi elitje profitérdekeit. A fejlődő országoknak ellent kell állni e törekvéseknek” – mondta Nimmo Bassey, a Nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International) elnöke.

„A klíma krízis megoldásához fosszilisenergia-alapú, fenntarthatatlan és igazságtalan gazdaságainkat át kell alakítani úgy, hogy az az emberek, közösségek érdekeit tartsa elsősorban szem előtt. Itt Durbanben a delegációk már érzik a klíma igazságosságot követelő civilszervezetek nyomását ” – mondta Bobby Peek, a Föld Barátai Dél-Afrika igazgatója.

További információ:

Botár Alexa, MTVSZ éghajlatvédelmi programvezető – itthon követi az eseményeket, mobil: 70/340-9142, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az MTVSZ blogja Durban alatt rendszeres képes hírösszefoglalókkal jelentkezik és a ’Durban in Brussels’ civil eseményről is tudósít: www.mtvsz.blog.hu

Friends of the Earth International média vonal: +27 791 097 223 (dél-afrikai szám, a durbani csúcs alatt él) vagy +31-6-5100 5630 (holland mobilszám), vagy email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
...................................

JEGYZETEK

[1] A fejlett (Annex I) országok felelősek a múltbeli és jelenlegi kibocsátások háromnegyedéért. Éghajlatváltozásban játszott történelmi felelősségük miatt jogi és morális kötelezettségük van az Éghajlatváltozási Keretegyezmény égisze alatt, hogy először ők csökkentsék kibocsátásaikat és finanszírozzák a fejlődő országok éghajlatvédelmi lépéseit.

[2] Az ENSZ szerint az előző klímatárgyalásokon, Cancunban tett önkéntes felajánlások a kritikus 2 Celsius fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés helyett 5 fokos emelkedéshez vezetnének, tehát messze nem hatásosak.