Míg az Apple a napokban mutatja be az új iPhone 5-öt, az Apple termékeket gyártó kínai Foxconn gyárak munkásai továbbra is megalázó munkakörülmények között dolgoznak...

 

Új iPhone és ami mögötte van

Csúcstechnológia áldozatokkal

Míg az Apple a napokban mutatja be az új iPhone 5-öt, az Apple termékeket gyártó kínai Foxconn gyárak munkásai továbbra is megalázó munkakörülmények között dolgoznak. Ezt támasztja alá a Foxconn csengcsoui gyárában készített kutatás is, amelyet „Rabszolgasors az iPhone árnyékában” címmel adott ki a hongkongi székhelyű civil szervezet, a SACOM. Az emberi jogokért küzdő szervezetek felháborítónak tartják, hogy az Apple még mindig nem tett lépéseket a helyzet felszámolása érdekében kínai beszállítói felé, olyan nyilvánosságra került problémák után sem, mint például a munkások öngyilkosságai és mérgezése.

„Az Apple az egyik legértékesebb márka manapság, 6-7 milliárd USA dolláros profittal zárt 2011 eddigi negyedéveiben. Úgy gondoljuk, hogy az Apple-nek nemcsak a bevételeivel kellene foglalkoznia, hanem azzal is, hogy a beszállítói láncán belül milyenek a munkakörülmények”- mondta Irene Schipper, a nemzetközi makeITfair program holland vezetője.

A Közép-Kínában található Csengcsouban nemrég kezdték el az iPhone-ok gyártását. A SACOM kutatásai során hasonló problémákat talált az új gyárban, mint az Apple-nek már régóta szállító kínai üzemekben: a munkások kénytelenek elfogadni az alacsony béreket és a munkaidő téves nyilvántartását. Rendszeresen előfordul, hogy kötelezik őket arra, hogy a műszakok előtt vagy után megbeszéléseken vegyenek részt, anélkül, hogy az a munkaidőbe beleszámítana. Kiderült az is, hogy nem ritka a kötelező túlóra sem. A Csengcsouban található fémfeldolgozó üzemek munkásai rendszeresen fejfájásra és bőrallergiára panaszkodnak, és hiányolják a megfelelő védelemmel foglalkozó előírásokat és intézkedéseket. „Ezek a típusú problémák nem ritkák az Apple beszállítói között. Az Apple nem tesz eleget az etikai kódexének, és nem törődik a munkások jogainak sérüléseivel sem –mondta Debby Chan, a SACOM kutatásának vezetője.

A makeITfair és a GoodElectronics hálózat mögött álló civil szervezetek – köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete- idén májusban a „Ha már alma, legyen fair!” kampány keretében kérték az Apple-t arra, hogy vállaljon vezető szerepet, és követelje ki kínai beszállítóitól a tisztességes munkakörülményeket. A civil szervezetek azt szeretnék, hogy az Apple javítsa beszerzési politikáját, mert a méltányos ár kifizetése és a végiggondolt átfutási idő lehetővé teszi a beszállítókat, hogy megélhetést biztosító fizetést adhassanak a gyári munkásoknak. Fontosnak tartják továbbá, hogy az Apple javítsa a párbeszédet a cég vezetősége és a beszállítók, valamint munkások között; és biztosítson információt a fogyasztóknak arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak a beszállítói lánc alján álló munkások. „ Elszomorított minket, hogy az Apple egy májusi rövid beszélgetésen kívül nem volt nyitott a párbeszédre. Több ezer fogyasztó csatlakozott a felhívásunkhoz, és kérte az Apple-t arra, hogy biztosítson méltányos körülmények közül származó termékeket- mondta Irene Schipper, a makeITfair projekt koordinátora.

További részletek:

A „Rabszolgasors az iPhone árnyékában” letölthető innen.

 

A kutatással kapcsolatos további információk:

Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete, 06 30 852 5214, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A makeITfair projektről (www.makeitfair.org)

A makeITfair projekt célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és megelőzze a környezeti ártalmakat az elektronikai iparban. Fel szeretnénk hívni az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a mobiltelefonok, laptopok és mp3-lejátszók gyártása során szerte a világban súlyosan sérülnek a munkavállalók jogai és komolyan ártanak a környezetnek. A makeITfair-t a holland SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations – Multinacionális Cégek Kutatásának Központja) koordinálja. A projektben partnerei a SwedWatch és a svéd Fair Trade Center, a FinnWatch és a Finn Természetvédők Szövetsége; a DenWatch Dániából, a Germanwatch Németországból, az ACIDH a Kongói Demokratikus Köztársaságból, a CIVIDEP Indiából és a Workers Assistance Center (WAC) a Fülöp-szigetekről. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról 2010-ben csatlakozott a programhoz.

A GoodElectronics civil szervezeteket, szakszervezeteket, kutatókat és aktivistákat támogató nemzetközi szervezet, akik azért dolgoznak, hogy az elektronikai ellátási láncban megjelenjen a fenntarthatóság és a munkavállalói jogok. www.goodelectronics.org

 

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tve.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.  A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót (www.tudatosvasarlo.hu/magazin). 2004 óta működteti www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg Budapest zöld térképe, (http:/zoldbudapest.hu/) amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.