Tartalomjegyzék

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét (1). A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.

 

 

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország
2011. szeptember 30.


Megjelent az EU Erőforrás Hatékonysági Útiterve – merre tart Magyarország?

Az MTVSZ szerint a magyar kormánynak is lépéseket kell tennie a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentése érdekében


Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét (1). A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.


A világ régiói között Európa természeti erőforrás (energiahordozók, alapanyagok, víz és föld) fogyasztásának mértéke a legmagasabbak között van. A folyamatosan növekvő felhasználás fokozódó kitermeléssel és feldolgozással jár, mely káros környezeti és társadalmi hatásokat okoz világszerte. Hozzájárul a globális klímaváltozáshoz, a természetes élőhelyek pusztulásához és a legszegényebbek kizsákmányolásához egyaránt. Európa gazdasága másrészt nagyon sebezhető amiatt, hogy erősen függ a természeti erőforrások importjától. Ezért létfontosságú, hogy a természeti javakkal történő ésszerű gazdálkodás politikai szinten is megjelenjen, és konkrét intézkedések is segítsék a hatékonyság növelését és a szertelen fogyasztás csökkentését.


A Föld Barátai (Friends of the Earth) nemzetközi környezetvédő szervezet szerint az Útiterv túlságosan határozatlan és hiányoznak belőle Európa túlzott energia-, anyag-, víz- és földhasználatának csökkentését célzó sürgős intézkedései. Ariadna Rodrigo, a szervezet erőforrás kampányfelelőse kifejtette:„Európának sürgősen csökkentenie kell a hulladék kibocsátását, és a túlzott fogyasztás helyett az életminőségre kellene koncentrálnia.” A tervben központi szerepet játszik az erőforrás termelékenységi mutató (2), mely kizárólag az anyaghatékonyságot méri. A Föld Barátai civil szervezet ajánlása szerint emellett a kitermelés és a feldolgozás során felhasznált szénhidrogén, víz és föld mennyiségét (a szénhidrogén, víz és föld lábnyomot) is figyelembe kellene venni.


Fazekas Gábor, a Föld Barátai magyarországi tagszervezetének, az MTVSZ-nek erőforrás kampányfelelőse hozzátette: „Magyarország is nagymértékben függ a természeti erőforrások importjától, különösen a nyersanyagok és az energiahordozók terén. Ez egyre magasabb megélhetési költségeket jelent a hazai lakosságnak, sebezhetővé teszi gazdaságunkat, veszélyezteti biztonságunkat. Ezért mindannyiunk érdeke a fogyasztás fokozatos, ésszerű csökkentése, különösen az importált áruk és energiahordozók tekintetében. A Magyar Természetvédők Szövetsége egy olyan koncepciót dolgozott ki, mely ösztönzi az anyag- és energiahatékonyságot, a természeti erőforrásokkal történő takarékos és hatékony gazdálkodást és közben erősíti a hazai gazdaságot. Szervezetünk felajánlja segítségét a kormánynak egy olyan komplex gazdasági keretrendszer kidolgozásához, mely a fenntarthatóság elvére épül, és a gazdaságnak, a lakosságnak valamint a környezetnek is egyaránt hasznára válik.”


Jegyzetek:

(1) Az Erőforrás Hatékonysági Útiterv a következő címről tölthető le: http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/pdf/cm2011_571.pdf

(2) A Föld Barátai felhívja a figyelmet arra, hogy az Útitervben szereplő „erőforrás termelékenységi mutató” csak a felhasznált anyagok súlyát veszi számításba, és figyelmen kívül hagyja a felhasznált föld, víz és energiamennyiséget (a föld, víz és szénhidrogén lábnyomokat”), valamint a keletkező társadalmi és környezeti hatásokat. A szervezet álláspontja szerint az Európai Bizottságnak pontosabban kell mérnie Európa erőforrás használatát (kifejezetten az energia, a víz, a föld és az anyagok felhasználását) széles körben elfogadott mutatók használatával. http://www.foeeurope.org/publications/2010/measuring_resource_use.pdf

A Föld Barátai nemzetközi szervezet Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervére adott válasza a mellékelt háttéranyagban elérhető.


További információ:

Fazekas Gábor, erőforrás kampányfelelős, MTVSZ, tel.: 06-1-216-7297, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Csonka Martina, kommunikációs munkatárs, MTVSZ, tel.: 06-1-216-7297, 06-70-940-5975, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Üdvözlettel: Csonka Martina Kommunikációs munkatárs Magyar Természetvédők Szövetsége Friends of the Earth Hungary H-1091 Budapest, Üllői út 91/b Tel: +36-1-216-7297 Fax: +36-1-216-7295 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. skype: mtvsz_csonkamartina Web: http://www.mtvsz.hu http://www.facebook.com/mtvsz