A nemzetközi Reclaim the Fields (Földkelte Mozgalom) tábora a romániai Verespatakon/Rosia Montana-ban gyűlt össze - hogy fellépjen az új román kisajátítási törvénnyel szemben
A nemzetközi Reclaim the Fields (Földkelte Mozgalom) tábora a romániai Verespatakon/Rosia Montana-ban gyűlt össze - hogy fellépjen az új román kisajátítási törvénnyel szemben
Verespatak/Rosia Montana - Románia
2011 - Szeptember 24

Szeptember 24-én 15:00 órakor a Reclaim the Fields (1) tábor nemzetközi résztvevői a helyi Alburnus Maior (2) szervezettel együtt tartottak egy vidám utcai felvonulást a település főterén. Helyi és nemzetközi emberek ellenzik Európa legnagyobb nyíltszíni aranybánya tervezetét - valamint azt az új terület-kisajátítási törvénytervezetet - melyet jelenleg is tárgyal a román parlament.
A törvény szabad kezet adna a magánkézben lévő bányásztársaságoknak - a román állam- és jogrendszer helyett - hogy erővel kisajátíthassák helyi lakosok birtokait - mely az emberi jogok egyértelmű megsértése.

A szamba-táncos együttes - melyet néhány száz ember követve haladt végig a településen élő-zene kísérettel - melyet magcsere börze és a világ más tájain történő hasonló küzdelmekről szóló beszédek követtek.

Az aranybánya - melyet a Rosia Montana Gold Corporation (3) tervez felállítani lerombolná Verespatak/Rosia Montana teljes települését egyben majd kétes kimenetelű cián-mosásos technológiával - mely romániai (és más országokban található - mint pl. Magyarország) folyókat veszélyeztet bármiféle baleset vagy hiba esetén.
A helyi ellenállás az aranykitermelési folyamattal már rögtön 2000-ben kinyilvánult - amint a kanadai Gabriel Resources vállalat bejelentette ezen szándékát. A tervezettel szembeni ellenállás azóta elterjedt egész Románia területén. 10 év sikeres ellenállás 
során az Alburnus Maior nevű szervezet a verespataki kampányán keresztül aktivisták ezreit mozgósította - mellyel eddig a tervezett bánya beindítását sikeresen megakadályozta.

"Ez egy csodálatos nap számomra és a verespataki közösség számára - mert 22 országból vannak jelen - hogy támogassanak minket és együtt egy különleges és egyedi eseményt hoztunk létre itt Romániában. Mi egy nemzetközi nagy család vagyunk Horvátországtól Kanadáig és Szingapúrtól Brazíliáig - akik együtt harcolunk - hogy megállítsuk a rombolást és a kapitalizmust. Ma itt Verespatakon emberek hasonló történeteikkel megmutatták erejüket. Erősebbek vagyunk és győzni fogunk!" - jelentette ki Eugen David - az Alburnus Maior szervezet elnöke.

A Reclaim the Fields / Földkelte Mozgalom tábor erősen elkötelezett - hogy támogassa a verespataki lakosok küzdelmét és ígéretét fejezte ki - hogy további lépéseket tegyen a közeljövőben. 


KAPCSOLAT:
Eugen David –  Alburnus Maior elnöke (Romanian) +40 740 280 309
Ramona Duminicioiu – a Save Rosia Montana Campaign (Mentsük meg Verespatakot Kampány) tagja

Phone/Fax: +40 264 599 204 / E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. /
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL:
http://linksunten.indymedia.org/node/47503


MEGJEGYZÉSEK:

[1] A Reclaim the Fields mozgalom (www.reclaimthefields.org) egyesíti az európai élelmiszer termelőket és gazdákat - akik ezáltal együtt lépnek fel tevékenyen helyi és globális politikai kérdésekkel kapcsolatban. A Reclaim the Fields ellenzi a nagyvállalati és ipari érdekeket - melyek a helyi közösségek kultúrális és egyéb értékeit sérti valamint a környezetet.
2011 Szeptember 21 és 30 között több száz aktivista Európa és a világ minden részéről - illetve Romániából vesz részt egy eddig példa nélküli együttérzést kifejező táborban - Verespatakon/Rosia Montana-n - Romániában.
Az eseményt a Reclaim the Fields szervezte az Alburnus Maior Szervezettel (www.rosiamontana.org ) és a román gazdaszövetség - Eco Ruralis (www.ecoruralis.ro) erős támogatásával és számos más civil szervezet és egyének támogatásával.

A Reclaim the Fields nemzetközi informális szervezet magyarországi csoportja a Földkelte Mozgalom keretein belül működik. (http://foldkelte.wordpress.com/)

[2]  Az Alburnus Maior szervezet a verespataki helyi ellenállást képviseli Európa legnagyobb aranybánya tervezetével szemben - amely Verespatak/Rosia Montana település és a környező hatalmas terület (az Apuseni-hegyek) teljes lerombolását is magában foglalja.


[3] A Rosia Montana Gold Corporation 19.31 %-ban román állami tulajdonban van - a maradék részvények a Gabriel Resources, a Newmont és a Barrick Gold vállalatok tulajdonában vannak.