Az utóbbi 4-5 napban az ország több pontján jelentősen megemelkedett a légszennyezettség mértéke. Több városban, Nyíregyházán is az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter) is átlépte, ami szabad szemmel is jól látható: ködszerű, szürkésfehér légréteg ül a város nagy részén.

 

A jelenség több okra vezethető vissza: az utóbbi napok csapadék- és esőmentes időjárása, szélcsend, a magas légnyomás, a fűtési szezon kezdete, a reggeli és a késő délutáni forgalmi csúcsok mind hozzájárulnak a légszennyezettség emelkedéséhez, koncentrálódásához. Legveszélyesebb a 10 mikrométer szemcseméret alatti frakció: ezek a részecskék egészen a tüdő léghólyagaiba is eljuthatnak, ami nagy veszélyt jelent az egészségre.

A fentiek miatt javasoljuk, hogy a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, asztmások, allergiások ne tartózkodjanak huzamosabb ideig az utcán, és kerüljék a szabad levegőn való munkavégzést, kocogást, sportolást. A belélegzett részecskék ugyanis tovább ronjták ezen betegségek tüneteit, ráadásul gyengítik a szervezet ellenálló képességét. Így az egészséges embereknek is ajánlott a fokozott óvatosság! A kerékpárosokra is nagy veszélyt jelent a szálló por magas koncentrációja. Megkérjük az autósokat, hogy a légszennyezettség további elkerülése végett, ha egy mód van rá, kerüljék az autó használatát, válasszák inkább a tömegközlekedést.

Résztelek a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség honlapján olvashatók.