Befejeződött a nyíregyházi E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által elnyert Magyarország­­­­­-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „ A környezeti nevelés intézményrendszerének fejlesztése a határmenti régióban” című program, lakossági és tanári közvélemény kutatás  kiértékelése.

 

A program fő célkitűzése egy közös stratégia alkotása, magyar és román civil szervezetek, oktatási intézmények, környezetvédelmi hatóságok, önkormányzatok részvételével. Ezt segítette a lakossági közvélemény kutatás, valamint a hazai és román pedagógusok igényfelmérése. A felmérés számos mélyinterjút tartalmazott, melyből kiderül milyen területeken kell beavatkozni, melyek azok a témakörök amelyekben tudják egymást segíteni a két határmenti megye pedagógusai, a környezeti nevelés terén.

250-250 lakos és 100-100 pedagógus töltötte ki a környezeti neveléssel kapcsolatos kérdőíveket a határ mindkét oldalán, a két szomszédos megye (Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) több településén.

 

A mintába került és megkérdezett lakosság véleménye alapján a jövőben:

  • érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a szülők, a család felkészítésére. Szükséges őket olyan elméleti és gyakorlati „munícióval” ellátni, hogy képesek legyenek egy felelősségteljes, környezettudatos generáció felnevelését megalapozni,
  • szükséges további támogatásban részesíteni azokat, akik fogékonyak a környezet-és természetvédelemre, pl. programok, fórumok, közösségi kirándulások szervezésével,
  • fontos a média adta lehetőségeket kihasználni illetve a médiát megfelelő információval ellátni a témával kapcsolatban,
  • lényeges elem lehet a munkahelyekkel való együttműködések kialakítása, melynek célja lehet pl. az, hogy a munkavégzés a lehető leginkább környezettudatos és környezetbarát módon folyjék.

 

A kérdőív kiértékelésének részletei, itt elolvashatóak.

 

Kapcsolat:

E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület

4400 Nyíregyháza, Szabolcs u.6

Varga András: Tel: +3630/236-7389

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti

440012 Szatmárnémeti, Aurel Popp 14

Szabó Anna: Tel: +40-731-096025

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Két ország, egy cél,közös siker!

Douǎ ţǎri, un scop, succes comun

 

 

 

(www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu)