A MAL Zrt. külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi Nyírád település területén, a „Nyirád I. - bauxit” elnevezésű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén. Tizenhat természetvédő civil szervezet nyílt levélben kéri Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fe..l.

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország
Budapest, 2010. október 7.


Zöld szervezetek a MAL Zrt. új bányanyitásának megakadályozását szorgalmazzák
Természetvédelmi civil szervezetek nyílt levelet intéztek Illés Zoltán államtitkárhoz

A MAL Zrt. külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi Nyírád település területén, a „Nyirád I. - bauxit” elnevezésű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén. Tizenhat természetvédő civil szervezet nyílt levélben kéri Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.
A vállalat vörösiszap tározója okozta természeti katasztrófától függetlenül, a több hektár területre kiterjedő külszíni bányaművelés önmagában is megkérdőjelezhető annak környezeti hatásai miatt. A több hektáros erdőterület felszámolása, a kitermelt anyag közúti szállítása, és a karsztos területen a rekultiváció nehézsége miatt a bányaművelés engedélyezése a természetvédők szerint aligha engedélyezhető.
A Nyírádra tervezett bauxitbánya mindössze 10-15 km-re terülne el a jelenlegi, halálos áldozatokat is követelő tragédia helyszínétől. A zöld szervezetek aggódnak, hogy a vörösiszap emberre és természetre ártalmas voltát tagadó cég, nem fog beruházásai során kellő körültekintéssel eljárni, ezért kérik Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.

A természetvédő szervezetek nyílt levele innen letölthető:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/nyilt_level_illes_zoltannak.pdf

További információ:
Fidrich Róbert, programfelelős, MTVSZ, tel.: 216-7297, 70/271-5715, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szuhi Attila, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, 30/563-7749, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csonka Martina, kommunikációs asszisztens, MTVSZ tel.: 216-7297, 70/940-5975, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.