Néhány hónap múlva lesz a tiszai ciánszennyezés 10. évfordulója. A Ciánmentes Magyarországért kezdeményezés célja, hogy erre az évfordulóra az Országgyűlés fogadjon el egy törvényt a ciántechnológia magyarországi betiltásáról. A kezdeményezéshez az E-misszió Egyesület is csatlakozott.

Ciánmentes Magyarországot!

A nagybányai ciánszennyezés tizedik évfordulójához közeledve a Lehet Más a Politika párt törvényjavaslatot készített a ciános bányatechnológia hazai betiltásáról. A törvénytervezet elfogadásáért a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet bevonásával kampány indul, melytől azt várják a kezdeményezők, hogy a hamarosan leköszönő parlament a szomorú tízéves évfordulóra iktassa jogszabályba hazánkban a ciános technológia betiltását.

Nemsokára tíz éve lesz, hogy egy nagybányai zagytározóból ciános szennyvíz került a Tiszába, óriási pusztítást végezve a folyó élővilágában, és évekre tönkretéve a tiszai halászatot és turizmust. A ciánszennyezés után az EU és az ENSZ szakértő munkacsoportjai több mint ötven potenciális szennyezőforrást azonosítottak. Ezen „időzített bombák” mellett számos új, veszélyes aranybánya beruházás fenyeget a Kárpát-medencében. Többek között
ciános bányatechnológiát terveznek használni a romániai Verespatakon is, amely projekt ellen vállvetve küzdenek a román és magyar környezetvédők.

A tíz évvel ezelőtt történt tragikus tiszai ciánszennyezés ráirányította a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy milyen környezet- és egészségpusztító bányatechnológiákat használnak még mindig Európában. Csehország az esemény hatására betiltotta a ciánlúgozásos bányatechnológiát. A tavalyi erdélyi újabb folyószennyezések hatására 40 közép-európai civil szervezet szorgalmazta, hogy a kárpát-medencei országok (Magyarország, Szlovákia, Ukrajna és Románia) is tiltsák be a cián bányászati használatát.

 

„Itt az ideje, hogy az évforduló alkalmából Magyarország is megtegye ezt a lépést, és jogszabályban tiltsa meg a ciánvegyületek bányászati alkalmazását. Elkészítettük az erre vonatkozó törvény tervezetét, amit most az Országgyűlés figyelmébe ajánlunk.” – mondta Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika párt (LMP) szóvivője.

„Az elmúlt másfél évben a hazai döntéshozók nem foglalkoztak érdemben a ciános technológia betiltásával. Reméljük, a most ismertetett törvényjavaslat elősegíti ez ügyben az előrelépést, és a leköszönő parlament utolsó gesztusként betiltja a cián bányászati alkalmazását.” – fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányfelelőse.


Romániában ugyancsak kampány folyik e cél érdekében, a jogszabálytervezet már a román parlament előtt van, és Bulgáriában is indult hasonló kezdeményezés. ”Morálisan tarthatatlan, és politikailag is öngól, hogy Magyarországon semmilyen akadálya nincs a ciános bányatechnológia használatának akkor, amikor hazánknak elemi érdeke, hogy felszámoltassa a
román határ túloldalán máig létező, és a hazai folyókat mérgező szennyező forrásokat, illetve megakadályozza további, ciántechnológiára alapozott bányaberuházások elindulását.” – nyilatkozta Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője.

„A közismert, Verespatakra tervezett gigantikus bánya mellett, amely ellen évek óta küzdünk, a közelmúltban kaptunk hírt a csertési aranybánya tervről, és máshol is előkészítés alatt állnak hasonló beruházások. Ezeknek a terveknek csak egy közép-európai összefogás szabhat gátat, melynek kiváló kiindulópontja volna a magyarországi tilalom kimondása.” – tette hozzá Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója.

A kezdeményezők az országgyűlés pártjaitól a javaslat egyhangú támogatását és egy újabb szerencsétlenség elkerülése érdekében annak törvénybe iktatását várják. Ez Magyarország elemi érdeke, és a döntés politikai támogatást jelenthet a ciános technológia betiltásáért a szomszédos országokban folyó kampányoknak is. A Lehet Más a Politika párt, a törvényjavaslat előkészítője, valamint a szakértő civil szervezetek, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet további csatlakozókat is várnak kezdeményezésük támogatására. További információk találhatók a kampány önálló honlapján (www.cianmentes.org), ahol a csatlakozási szándékot is jelezni lehet.

Budapest, 2009. október 7.

Bővebb információ:
Fidusz (FIDRICH Robert)
MTVSZ/FoE Hungary
www.mtvsz.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

tel: (+36-1)216-7297