Napenergia a Csiperke Erdei Iskolában

... Az energiaválság csökkentésére több alternatív lehetőség is rendelkezésre áll, melyek közül jó példával jár elől az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Márokpapin működő Csiperke Erdei Iskolája és Tábora. ...

Napjainkban egyre égetőbb problémát jelent az energiakérdés. Minden évben fel-felszökken egy-egy hír, hogy fogytán van a kőolaj készlet, problémát okoz a téli gázellátás, vagy éppen az energia áremelések nehezítik napjainkat. Ezen túlmenően az energia előállítása is nagymértékű környezetszennyezéssel jár, ami rontja a lakosság életminőségét. A felvázolt problémák nem csak hazánkban okoznak nehézséget, hanem a világ egészére kiterjednek. Az energiaválság csökkentésére több alternatív lehetőség is rendelkezésre áll, melyek közül jó példával jár elől az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Márokpapin működő Csiperke Erdei Iskolája és Tábora. A helyszínen tett látogatásunk során Szőke Zsuzsát, a tábor vezetőjét kérdeztük a KEOP-3.3.0-2008-0024 pályázati támogatásból újonnan kialakított környezetbarát energiagazdálkodási technológiákról.

Miért fontos az Önök számára, hogy a környezetbarát technológiák helyet kapjanak a tábor életében?
Mindennapjaink során rengeteget hallunk a környezetbarát életvitelről, a fenntartható fejlődésről, vagy éppen a környezettudatosságról. A gyakorlatban viszont ritkán találkozunk ezekkel a dolgokkal. Erdei Iskolánk egyik fő célja - a környezettudatos szemléletformáláson és a természetismereti oktatáson túl - hogy megismertessük táborunk vendégeit a környezetbarát életvitel gyakorlati oldalával. Új alternatívákat mutatunk be mind a fűtés, mind a melegvíztermelés, mind pedig a hulladék kérdés terén. Fontos, hogy a felnövekvő generáció környezettudatos életvitelének kialakítása már fiatal korban elkezdődjön, valamint az, hogy ne csak elméleti síkon találkozzanak ennek kérdéskörével, hanem a gyakorlati oldalát is megtapasztalják.

Milyen környezetbarát berendezésekkel bővült az Erdei Iskola?
Az 1996-óta - eleinte nomád körülmények között - működő táborunkban fokozatosan jelentek meg a megújuló energiaforrásokra épülő berendezések. Elsőként egy neptun rendszert használtunk, majd ezt követte egy kondenzációs napkollektor felszerelése. Az energiahatékonyság mellett a vízfogyasztás csökkentése is sarkalatos pontja a környezetbarát életvitelnek, így táborunkban sor került víztakarékos zuhanyzók kialakításra is, melyeket keverő szeleppel láttunk el. Ez utóbbi eszköz egyaránt szolgálja a víz- és energiatakarékosságot. A 2008-ban megnyert Környezet és Energia Operatív Program pályázatunknak köszönhetően lehetőség nyílt újabb megújuló energián alapuló berendezések felszerelésére. Így egy 12 m2-es felületű sík napkollektoros rendszert szereltünk fel déli tájolású tetőnkre, mely alkalmas meleg víz előállítására és fűtésrásegítésre egyaránt. Fotovoltaikus rendszerünk segítségével a napot elektromos áram termelésére is befogtuk, mely óránként 1 kW-ot állít elő.

A felszerelt és üzembe helyezett berendezések hogyan járultak hozzá a tábor energia- és vízellátásához?
A solar rendszernek részét képzi egy 500 literes melegvíz tároló, melynek tartalmát a felhőborítottságtól függően a nap végére 90 Cº-ra képes felmelegíteni napkollektorunk. A berendezés jó hatásfokát mutatja, hogy május óta a gyakori borús és esős idő ellenére mindössze két alkalommal kellett hagyományos módszerrel meleg vizet előállítanunk. A közel 3 hónapos működése alatt 1800 kW-ot termelt. Igaz, a beruházás nagy költséggel jár, azonban a melegvíz használattól függően a befektetés néhány év alatt megtérül.

Milyen visszajelzéseket kapnak az erdei iskola vendégeitől?
Mind a gyerekek, mind a pedagógusok nagy érdeklődéssel fogadták egy-egy környezet- és energiabarát berendezés bemutatását, kipróbálását. E mellett az energiahatékonysággal foglalkozó modulok fontos részét képezi a solar rendszerek tanulmányozása, mely által az Erdei Iskolánk pedagógiai céljait is könnyebben tudjuk megvalósítani. A zöld energia előállítását szívesen bemutatjuk a szülőknek is, aminek köszönhetően többőjükben megfogalmazódott ezen technológiák otthoni alkalmazása.
Nem csak a Csiperke Erdei Iskola, hanem az E-misszió Egyesület célja is, hogy ne csak a környezetszennyezésre hívja fel a lakosság figyelmét, hanem a mindennapi élet terén alternatívákat, javaslatokat adjon életminőségünk, környezetünk és természeti értékeink megóvásához és javításához.

Megköszönve Szőke Zsuzsának a beszélgetést, zárásként annyit mondhatok, hogy Márokpapin tett látogatásom alkalmával egy korszerű, ám mégis falusian barátságos épületegyüttessel találkoztam, ahol jó példát láthatunk a környezetbarát életvitel lehetőségeire. Mindenkinek, aki csak teheti, ajánlom, hogy látogasson el egy kirándulás, egy erdei iskola, vagy egy tábor erejéig e csodálatos környezetbe.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az
Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Projekt azonosító: KEOP-3.3.0-2008-0024
Infovonal: 06 40 638 638 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.