Kockásliliom túra - 2010. április 10. (szombat)
Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az idei évre is több természetismereti kirándulást szervez.
Legközelebbi túránk tervezett időpontja április 10-re (szombat), a kockásliliom virágzásának időszakára esik.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a tavasz kezdetével elindította természetismereti kirándulás-sorozatát! Kirándulásaink célja, hogy a résztvevőkkel megszerettessük a természetet, valamint népszerűsítsük a természetjárást. Továbbá fontosnak tartjuk a természetszeretetre nevelés mellett az egészséges életvitel kialakítását, melynek része az aktív pihenéssel eltöltött szabadidő is. Túráinkra gyerekcsoportokat, családokat és az aktív pihenést kedvelőket egyaránt várjuk.

Túráink időpontját mindig valamilyen helyi természeti látványossághoz, vagy aktualitáshoz igazítjuk. Akik rendszeresen részt vesznek természetjáró hétvégéinken, nyomon követhetik a Szatmár-Beregi-sík évszakos változásait a kora tavaszi virágoktól a tárnicsok és kikericsek őszbúcsúztatójáig. Megcsodálhatják a virágba borult rétek, lápok és erdőségek növény- és madárvilága mellett a Bereg csodálatos pillangóit, továbbá gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a gyógynövény- és gombaismeret terén.

Hazánk védett növényeinek egyik legszebbike a kockás liliom, melynek legnagyobb állománya a Szatmár-Beregben található. Rózsaszínes, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágaival sok természetfotóst megihletett. Annak ellenére, hogy természetvédelmi oltalom alatt álló faj (eszmei értéke 10.000 Ft), szépsége miatt a tudatlan kirándulók, esetleg a természetet károsítók gyakran gyűjtik.
E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal az E-misszió Egyesület szakembereinek vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatunk.

Túravezetés ingyenes
Buszköltség 950 Ft/fő
Kedvezmények
gyerek + szülők esetén 500 Ft/fő
Iskolai szakkörös csoportok esetén 300 Ft/fő,
kísérő pedagógus számára ingyenes

Túráink helyszíne: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Időpont: 2009. április 10. (szombat)

Jelentkezés előfeltétele: a jelentkezési lap, a hozzá kapcsolódó kérdőív kitöltése és az egyesülethez történő eljuttatása (fax: 42/504-403, v. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint – az általunk szervezett busszal történő utazás esetén - az útiköltség befizetése (személyesen az E-misszió irodájában vagy átutalással a Szabolcs Takarék - 68800109-11077444 - az utóbbi esetekben a közlemény rovatba „kockásliliom túra” kell feltüntetni). A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el.
Jelentkezni a 42/504-403-as számon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Részletek az indulással és a találkozással kapcsolatban:

Azoknak, akik az Egyesület által bérelt busszal jönnek:
Egyesületünk különjáratot bérel, melyre a korlátozott kapacitás miatt (50 fős autóbusz) fontos a jelentkezés sorrendje.
Találkozás helye: Nyíregyháza, vasútállomással átellenben lévő Profi üzletlánc parkolója.
Találkozás időpontja: 2010. április 10-én reggel 07:45 (buszindulás: reggel 08:00)
Visszaérkezés: előreláthatólag délután 17:00 óra
Akik saját gépjárművel jönnek:
Találkozó szombaton 10:00 órakkor az E-misszió Egyesület Csiperke Erdei Iskolájánál (Márokpapi, Kossuth u. 111.)
Autóval Budapestről Nyíregyháza az M3-as autópályán érhető el. A helyszín Nyíregyháza – Vásárosnamény – Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthető meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra.
Útvonalterv: Nyíregyháza – Vásárosnamény – Tákos– Márokpapi – Tarpa – Nyíregyháza
• Tákos (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a református templom és a keresztszemes múzeum megtekintését, továbbá itt lehetőség van kávézásra is)
• Márokpapi Csiperke Erdei Iskola (túránk kiindulópontja)
• Tarpa (Bereg Kincsei – helyi termékek boltja)
• Nyíregyháza

Egyéb tudnivalók:
Mivel a tavasz bővelkedik a csapadékban, amit a beregi agyag nagyon jól visszatart, ezért a zavartalan kirándulás érdekében mindenkinek erősen ajánlott a gumicsizma használata!
Ajánlott öltözet az időjárástól függ, de előnyös a réteges ruházat, váltás cipő a buszra és pót zokni. Továbbá érdemes fényképezőgépet és távcsövet is hozni.

Az étkezés egyénileg történik, ezért ajánlatos egy napra elegendő ételt és italt hozni mindenkinek.

Ha bármi kérdésetek van, a szervezőket a mellékelt számokon lehet elérni (Szőke Zsuzsa - 20/431-8086, Kolocsán Tünde - 70/389-7793).
A 2009-es év kockásliliom túráján készült képeket az alábbi linken keresztül nézhetitek meg:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az
Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Projekt azonosító: KEOP-6.1.0/A/09-2009-0002
Infovonal: 06 40 638 638 . Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.